Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kerblík - zdroj vitamínu C, který můžete pěstovat po celý rok

4. 2. 2014

http://gaia2010.sk

Kerblík - zdroj vitamínu C, který můžete pěstovat po celý rok


8.7.2013 00:01
Bylinky


Tato nenáročná bylinka se sladkou anýzovou vůní se dá snadno pěstovat v bylinkové zahradě či v květináčích v interiéru a velmi rychle roste. Pro svou vůni a vzhled je dost podobná petrželi. Dorůstá do výšky 25 - 40 cm, obsahuje éterické oleje a hodně vitamínu C, díky čemuž je využíván nejen v kuchyni, ale i při zdravotních potížích.


Jak kerblík pěstovat
volíme lehkou půdu
umístíme do mírného stínu
stačí mu málo živin, ale za sucha kvete dříve, což nás může ochudit o jeho skvělou chuť
rostlinku nepřesazujte, nemá to totiž ráda
s výsevem můžeme začít již v březnu, protože kerblík je vůči chladu odolný
vyséváme do řádků ve vzdálenosti asi 15 cm
kvůli rychlosti kvetení je vhodné výsev asi po 14 dnech opakovat
nezapomeňte na častou zálivku

Jestli si chcete nasbírat semena na další rok, nechejte některé rostlinky odkvést.
Kerblík můžete doma pěstovat i celou zimu, v tomto případě jeho klíčení trvá asi 2 týdny.
Tip: Pokud chcete odpudit mšice a plže, vysejte jej mezi saláty.

Sběr kerblíku třebule
Listy sbírejte těsně před začátkem kvetení, což bude již po několika týdnech od výsevu. Sklizeň je možno zamrazit, přičemž aroma zůstane zachováno, nebo ji použijte čerstvou. Sušená a dlouho vařená ztrácí svou chuť i vůni!

Léčivé účinky
Kerblík obsahuje flavonoidy, hořčík, glykosidy, éterický olej, vitamin C, železo, magnézium, karoten a další látky.

regeneruje a detoxikuje tělo při dietách a půstech
pomáhá při žaludečních potížích
podporuje trávení
detoxikuje játra, ledviny a žlučník
zlepšuje krevní oběh
pomáhá při vysokém krevním tlaku a při chronických průjmech

Čerstvý čaj podle babiček
Do 250 ml vroucí vody přidáme několik čerstvých lístků a necháme louhovat 15 minut. Maximální denní dávka je 5g natě. Při léčbě kerblíkem pijeme hodně čisté vody. Čaj můžeme použít i na obklady očí, díky kterým poleví bolest očí.

Využití v kuchyni

Kerblík se přidává nejčastěji do zeleninových jídel, polévek, omáček, bylinkového másla, zeleninových salátů a jídel z vajec. Hodí se také k rybám, drůbeži, jehněčímu a pečeným bramborám.

Tip: Smícháním kerblíku s tvarohem připravíme chutnou a zdravou dobrotu pro děti. Do čaje ho můžeme použít na vyčištění pleti a vyhlazení vrásek.


Autor: Soňa Zimčíková
Semena-rostliny.cz
Pestovani.in

Prevzaté z: http://bylinky.doktorka.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář